مطالعه پنج ساله کیفیت نانوایی گندم‌های تولیدی کشاورزان در مزارع دیم و آبی کشور ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان

2 موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر

10.22126/cbb.2025.12418.1115

چکیده

چکیده
مقدمه: کیفیت نانوایی گندم علاوه بر ساختار ژنتیکی دانه، تحت تأثیر مجموعه‏ای از اثرات خاک، آب، هوا، ذخیره بذر و دانه است. شرایط اقلیمی و مدیریت زراعی مانند میزان آب آبیاری، کود، مدیریت آفات و بیماری‎ها، شرایط برداشت و نحوه نگه‏داری گندم تا زمان تبدیل شدن به آرد، همه روی کیفیت نهایی نان تولیدی اثر دارد. کیفیت نان وابسته به کیفیت گندم‎های تولیدی می‏باشد. از طرفی ارزش نانوایی ارقام مختلف گندم به مقدار ترکیبات آن‏ها و به‎خصوص گلوتن موجود در دانه وابسته است. کیفیت گندم در ارقام مختلف و شرایط آب و هوایی متفاوت با هم یکسان نیست. بررسی تنوع بین گندم‌های تولید شده در نقاط مختلف کشور می‏تواند محققان را در شناسایی ارقام برتر و شرایط آب و هوایی بهتر یاری نموده و به برنامه‏ریزی دقیق برای تولید بالاتر گندم منجر شود. از این رو، این مطالعه به منظور بررسی کیفیت نانوایی گندم‎های تولید شده در مناطق مختلف از 31 استان ایران طی یک مطالعه پنج ساله انجام گردید.
مواد و روش‏ها: در این مطالعه کیفیت ارقام گندم تولیدی در مزارع کشاورزان در سطح کل مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق تعداد 6787 نمونه از 34 رقم گندم در طی پنج سال زراعی از سال 1392 تا 1397 در سطح کل کشور جمع‏آوری و از نظر کیفیت نانوایی مورد بررسی قرار گرفتند.

یافته‏های تحقیق: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد بالاترین میزان وزن هزار دانه به مقدار 1/46 گرم متعلق به گندم آبی رقم احسان بود. همچنین بالاترین میزان پروتئین دانه در گندم آبی رقم مهرگان (4/12 درصد) حاصل گردید. میزان گلوتن مرطوب در گندم آبی رقم ارقام ویریناک (7/29 درصد) بالاترین میزان بود، در حالی که گندم آبی رقم زاگرس بالاترین شاخص سختی دانه به میزان 7/49 را دارا بود. همچنین نتایج بیانگر این مطلب بود که گندم آبی رقم ویریناک با 3/32 میلی‏لیتر بیشترین میزان حجم رسوب زلنی را دارا بود. نتایج نشان داد بیشترین میزان ارتفاع رسوب SDS مربوط به رقم مهرگان (1/63) بود و رقم هما دارای کمترین میزان حجم رسوب SDS به میزان 3/49 بود.

نتیجه‏گیری: به طور کلی، کیفیت نانوایی گندم‌های آبی تولیدی کشور بالاتر از گندم‌های دیم بود و ارقام احسان، مهرگان و ویریناک دارای کیفیت نانوایی بالاتری جهت تولید نان بودند. وجود هم‏بستگی مثبت بین صفات کیفی این فرصت را فراهم نموده که با انتخاب ارقامی که دارای خصوصیات کیفی مرتبط به هم هستند بتوان توده‏های گندم مطلوبی که دارای خاصی نانوایی بهتری هستند را گزینش نمود. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه می‏توان در سطح کلان در مورد تولید ارقام گندم با کیفیت جهت تولید نان مطلوب برنامه‏ریزی نمود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

A five-year study of the baking quality of wheat produced by farmers in Iran at rainfed and irrigated farms

نویسندگان [English]

  • Mahdi Shaaban 1
  • seyed hahriar jasemi 2
1 AREEO
2 AREEO
چکیده [English]

Abstract
Introduction
In addition to the genetic structure of the grain, the baking quality of wheat is influenced by a set of effects of soil, water, air, seed and grain storage. Climatic conditions and crop management such as the amount of irrigation water, fertilizer, pest and disease management, harvesting conditions and the way wheat is stored until it is converted into flour all affect the final quality of the bread produced. The quality of bread depends on the quality of the wheat produced. On the other hand, the baking value of different wheat varieties depends on the amount of their components, especially the gluten present in the grain. The quality of wheat in different varieties and different climatic conditions is not the same. Examining the diversity between wheat produced in different parts of the country can help researchers to identify superior varieties and better climatic conditions and lead to precise planning for higher wheat production. Therefore, this study was conducted to investigate the baking quality of wheat produced throughout 31 provinces of Iran during a five-year study.

Materials and Methods
In this study, the quality of wheat varieties produced in farmers' fields was examined at the overall level. In this study, 6787 samples of 34 wheat varieties were collected during 5 years from 2013 to 2018 nationwide and were examined for bakery quality.

Research findings
The results of this study showed that the highest thousand-grain weight of 46.1gr belonged to the Ehsan variety of water wheat. Also, the highest grain protein content was obtained in the Mehrgan variety of water wheat (12.4 %). The wet gluten content in the Verinak variety of water wheat (29.7 %) was the highest, while the Zagros variety of water wheat had the highest grain hardness index by 49.7. The results also indicated that the Verinak variety of water wheat had the highest Zeleny sediment volume by 32.3 ml. The results showed that the highest SDS sediment height was related to the Mehrgan variety (63.1) and the Homa variety had the lowest SDS sediment volume by 49.3.

Conclusion
Generaly, the results showed that overall the baking quality of irrigated wheats produced in the country was higher than that of rainfed wheats, and the Ehsan, Mehregan, and Verinak varieties had higher baking quality for bread production. The existence of a positive correlation between quality traits provides the opportunity to select desirable wheat populations with better baking characteristics by selecting varieties that have related quality characteristics. Based on the results of this study, it is possible to plan at the macro level the production of quality wheat varieties for the production of desirable bread.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Bread
  • gluten
  • grain protein
  • variety
  • Zeleny sediment volume